Musíte se vzdát své kočky.

Jak to udělat tak, aby co nejdřív našla nový domov a dostala se do dobrých rukou?

Je mnoho různých důvodů, které mohou vést k tomu, že se musíte rozloučit s vaší kočkou. Může to být například zásadní změna ve vašem životě, kvůli níž už kočku mít nemůžete nebo už se o ni nedokážete postarat tak, jak potřebuje. Rozloučit se s milovaným zvířetem je velmi těžké. Máte ke své kočce blízký vztah, obzvlášť pokud jste spolu žili dlouho, a samozřejmě chcete, aby se dostala do dobrých rukou.

Ale kam můžete v takovém případě kočku dát a jak jí najdete nového majitele?

Daruji kočku – ale komu?

Život je bohužel nepředvídatelný a někdy přináší zcela nečekané zvraty. Takže musíte své kočce najít nový domovale kde? Možná jste někdy v naléhavé situaci nebo po dobu dovolené potřebovali kočku pohlídat, a pomohli vám přátelé, příbuzní nebo sousedé. Mohl by si třeba někdo z nich vzít vaši kočku natrvalo? Bylo by skvělé, kdyby se dostala k někomu, koho už zná a u koho je jí dobře. Bylo by to tak nejjednodušší!

Svěřit kočku do útulku

Dejte kočku do útulku. Jasně! Pro mnoho majitelů je to první možnost, která je napadne. Problém je, že útulky jsou zpravidla přeplněné, zvláště ty kočičí. Než se uvolní místo v útulku, může to trvat poměrně dlouho, především v případě starších zvířat. Pro kočky může být pobyt v útulku náročný: být ve velké skupině s mnoha jinými kočkami je samo o sobě stresující, osazenstvo útulku se navíc neustále mění. Některé kočky se v důsledku toho uzavřou do sebe a dokonce odmítají krmivo a kontakt. Než kočku do útulku odnesete, rozhodně si zjistěte, jestli je vůbec možné ji tam nechat a jakou částku (poplatek za umístění kočky) je třeba zaplatit.

TIP: Není vhodné kočku do útulku bez předchozí domluvy prostě přivést. Vždy je nutné nejdříve zjistit, zda je tam pro ni místo!

Dát kočku na farmu

Dát kočku na farmu? To zní jako příslib neomezené svobody! Opravdu existují farmy, které zachraňují opuštěná zvířata tím, že se jich ujmou – ne vždy jsou však z dalších zvířat nadšení, čekací listina je většinou velmi dlouhá. Navíc důvod, proč farmy kočky přijímají, je ryze praktický: hlavním úkolem koček je chytat hlodavce ve stodolách a skladech. Kočičí mazlíček, který do té doby nezažil nic jiného než pohodlí, tak může být z nové situace vystresovaný, je toho na něj moc a nakonec uteče. 

Najděte kočce nový domov osobně

Neznáte ve svém bezprostředním okolí někoho, kdo má rád kočky? Najít kočce nový domov osobně je většinou lepší – jak pro vás, tak pro vaši kočku! V ideálním případě nového majitele či novou majitelku dobře znáte a vaše kočka už s nimi byla někdy v kontaktu. Znamená to zároveň, že nový domov je blízko. Ušetříte tím kočce dlouhé cestování, které je pro ni často stresující. Hodinu trvající cesta a složitý proces předávání mohou dále komplikovat už tak dost náročné loučení; v sousedství či blízkém okolí to může proběhnout mnohem klidněji.

Dát kočku ke známým

Máte v okruhu svých známých někoho, kdo miluje kočky? Lidé, kteří mají kočky rádi a chovají je doma, většinou znají další milovníky koček. Zeptejte se příbuzných, přátel a kolegů, jestli neví o někom, kdo by chtěl kočku. Zapojte je do procesu hledání nového domova pro vaši kočku: čím víc lidí o tom bude vědět, tím větší je šance, že narazíte na někoho, kdo by se k vaší kočce opravdu hodil. Objevili jste někoho takového? Můžete tedy svou kočku svěřit někomu, koho znáte. Noví majitelé si ještě nejsou úplně jistí, nemají třeba zatím s kočkami dostatek zkušeností? V našem blogu najdete nejdůležitější informace týkající se chovu koček. Navíc jsou zde profily jednotlivých plemen a články o zajímavých tématech; prostřednictvím komentářů se také můžete obrátit na odborníky působící u nás v Cat’s Best, kteří vám otázky týkající se koček rádi zodpovědí.

Načtením videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.
Přečtěte si více

Online inzerát

Na internetu můžete o své kočce dát vědět velmi rychle – použijte sociální sítě nebo podejte online inzerát. Například na Facebooku můžete ve specializovaných skupinách zveřejnit fotky vaší kočky a obrátit se tak na větší množství lidí, kteří tyto fotky a zprávu mohou sdílet nebo je poslat přímo dalším majitelům koček. O své kočce se také můžete zmínit na speciálních fórech a internetových kontaktních místech pro milovníky koček.

Nástěnka u veterináře

Mnoho veterinářů nabízí online nebo offline nástěnku. Majitelé zvířat zde mohou umístit soukromé inzeráty. Veterinární praxi navštěvuje mnoho majitelů koček a někteří z nich se bohužel museli se svou kočkou rozloučit navždy. Třeba právě některému z nich může takový inzerát pomoci najít nového kočičího společníka. Vytvořte oznámení, které zaujme, a umístěte je na nástěnku – šance najít vaší kočce nového majitele se tak zvýší. Je důležité, aby inzerát obsahoval aktuální fotky vaší kočky a několik základních informací:

  • Uveďte věk, pohlaví, plemeno a původ kočky.
  • Jedná se o venkovní kočku nebo kočku žijící v bytě?
  • Jak si rozumí s dětmi, staršími osobami, jinými zvířaty a s jinými kočkami?
  • Proč ji musíte dát pryč? Důvod, proč se s kočkou musíte rozloučit, popište otevřeně a upřímně.
  • Uveďte své kontaktní údaje – číslo (mobilního) telefonu, e-mailovou adresu

TIP: Čím více majitelů si váš inzerát u veterináře přečte, tím větší je šance, že své kočce najdete nový domov!

Opustit kočku není řešení

Zvíře není věc, kterou prostě jen tak někde odložíte! Kočka je živý tvor, za kterého nesete odpovědnost. I tak se stává, že lidé kočku prostě odloží a ponechají ji jejímu osudu. Opustit kočku však není řešení. Vždy je nějaká jiná možnost. Řada kočičích útulků má něco na způsob „baby boxu“, jehož prostřednictvím jim můžete kočku svěřit. Pokud útulek takové zařízení nemá, předejte jim prosím kočku osobně a nesnažte se prostě zmizet! Osoba, která takto kočku opustí a myslí si, že se tím své odpovědnosti zbavila, se velmi mýlí – dopouští se tím totiž trestného činu!

Co s koťaty

Kočky jsou velmi plodné (proto je důležité nechat je kastrovat, pokud neplánujete chov)! Ani se nenadějete a máte v domě o šest hladových krků víc. A to je opravdu hodně, obzvlášť když se to stává často. Přebytečná koťata pak musí takříkajíc z domu. Ale víte o někom, kdo chce kotě? Pokud není nikdo, kdo by se koťat ujal, je poslední záchranou kočičí útulek. Obzvlášť během „nejvytíženějších“ období, tedy na jaře a na podzim, je tam však opravdový „nával“. Vyvstává pak otázka, kam se všechna ta koťata vejdou…

Kdy mohou jít koťata od matky do nového domova?

Jak dlouho by koťata měla zůstat u matky a kdy už mohou jít do nového domova? Nový majitel už se určitě nemůže dočkat, až bude mít koťátko doma! Lepší je však nebrat kočkám koťata příliš brzo a ponechat je v péči matky a se sourozenci co nejdéle. Potřebují totiž čas, aby byla fyzicky i psychicky připravená na vstup do samostatného života – k tomuto velkému kroku by proto nemělo dojít před 12. týdnem věku.

Jak najít kotěti nový domov? Osvědčený postup, jak na to

V dnešním digitálním světě je možné najít kotěti nový domov relativně snadno a navíc anonymně – k velké nevoli ochránců a milovníků zvířat. Kotě není věc, je to živá bytost, která má duši. Opravdu je tedy chcete dát nějakému pochybnému „příteli koček“, kterého ani neznáte? Radši zvolte spolehlivější a bezpečnější způsob! Kočky mohou najít nový domov prostřednictvím organizací a nadací zabývajících se ochranou zvířat. Umístění kočky v novém domově je spojeno s poplatkem, jehož cílem je kočku chránit, protože rozhodnutí ujmout se jí musí být opravdu dobře promyšlené.

Kočka má nový domov

(Téměř) hotovo – vaše kočka bude mít nového majitele! Možná je zájemců dokonce víc a máte na výběr! Jak tedy zvolit toho správného pro vaši kočku? Pokuste se o něm zjistit co nejvíce informací: Má s kočkami už nějaké zkušenosti? V jakém prostředí žije? Jaké je jeho povolání? Jak vypadá jeho typický den? Má pro kočku dostatek prostoru a může jí nabídnout život, jaký jí bude vyhovovat? Ptejte se a navštivte ho: díky tomu se můžete zodpovědně rozhodnout, jestli bude pro vaši kočku ten pravý.

Jak vybrat vaší kočce nového majitele

Udělejte si jasnou představu o osobě, které chcete svou kočku svěřit. Než se definitivně rozhodnete, měli byste si být jisti, že nový majitel či nová majitelka vaše požadavky splňují.Nejde tu o žádný výslech, ale o to, aby vám případní noví majitelé za pár dní nepřinesli kočku zpátky. Proto je dobré vyjasnit si ještě před definitivním rozhodnutím pár základních věcí:

  • Může si dovolit kočku po stránce finanční (krmivo, výdaje na veterináře atp.)?
  • Souhlasí všichni členové rodiny s tím, že se kočky ujmou?
  • Kdo se o kočku postará, když nebude mít majitel čas nebo bude nemocný?
  • Má někoho spolehlivého, kdo se o kočku postará během dovolené?
  • Má nějaké zdravotní potíže, např. alergie?
  • Pokud bydlí v nájmu, smí tam mít zvíře (má souhlas pronajímatele)?

Jak kočce pomoci, aby si zvykla na nový domov?

Kočky zpravidla změny příliš nevítají. V novém domově je pro ně všechno neznámé a jiné a nemusí se tam hned cítit příjemně. Aby si tedy kočka v novém domově co nejrychleji zvykla a věděla, že je tam o ni dobře postaráno, měl by jí nový majitel vyhradit místa, kam se může uchýlit, když bude potřebovat klid. Mohou to být vyvýšená místa nebo úkryty, kde se bude kočka cítit v bezpečí. I když to ještě potrvá, než se bude „tam venku“ cítit úplně doma, v případě, že ji nebude nic ohrožovat, začne novému majiteli důvěřovat a mohou se tak navzájem sblížit.

Načtením videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.
Přečtěte si více

Přejeme kočce během jejího vzrušujícího života domácího tygra mnoho úžasných zážitků!